Mogelijkheden

Schadeverloop op je rechtbijstandverzekering

Hoog schadeverloop op je rechtsbijstandverzekering: mogelijk met grote gevolgen

Beëindiging van je rechtsbijstandverzekering na veel meldingen

Voor rechtsbijstandsverzekeraars geldt hetzelfde als voor alle andere verzekeraars: ze houden je beroep op de rechtsbijstandverzekering nauwlettend in de gaten. En op het moment dat je naar hun mening te vaak een beroep doet op de rechtsbijstandsverzekering, zullen zij deze beëindigen. Want dan levert het de rechtsbijstandverzekering simpelweg te weinig op.

Dit komt met enige regelmaat voor. Maar dat is wel aan regels gebonden.

Procedures over beeindigde rechtsbijstandverzekeringen

Het Kifid heeft verschillende uitspraken gewezen over beëindiging van een rechtsbijstandverzekering wegens een hoog schadeverloop. En daaruit komt steeds naar voren dat een rechtsbijstandverzekeraar een verzekerde tijdig moet informeren over het schadeverloop en wat daar de gevolgen eventueel van zouden kunnen zijn (beëindiging van de rechtsbijstandverzekering).

Dit artikel is bedoeld om u bewust te maken van deze mogelijkheid en om te weten wat uw rechten en plichten op dit punt zijn. Neem niet zomaar genoegen met de beeindiging van uw rechtsbijstandverzekering.

Tips voor je rechtsbijstandverzekering

Ten eerste: als er sprake is van een juridisch geschil. dan moet u dat gewoon aanmelden bij uw rechtsbijstandsverzekering. Ben op dit punt niet terughoudend.

Een melding op je rechtsbijstandverzekering is ook niet altijd jouw “schuld” Dit geschil kan ook gestart worden door een ander, waar u dan noodgedwongen in mee moet gaan. En die kan uiteindelijk ook door drie of vier verschillende instanties worden behandeld (in kort geding, bij de kantonrechter, het gerechtshof en de Hoge Raad).Opnieuw kan steeds doorgaan met een zaak de beslissing van een ander zijn waar je in mee moet.

Mocht de rechtsbijstandverzekeraar van mening zijn dat je te vaak een melding doet, dan kan een analyse van de aangemelde zaken argumenten geven om dat te voorkomen.

De verzekeraar moet je ook tijdig wijzen op een hoog schadeverloop en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Doen ze dat niet, dan is de opzegging aan te vechten.

Wees kritisch op beslissingen van je rechtsbijstandverzekering

Mocht je te maken hebben met een rechtsbijstandverzekeraar die de rechtsbijstandverzekering beëindigt wegens een te hoog schadeverloop; laat deze beslissing altijd kritisch toetsen. Want het kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer je betrokken bent in een procedure en de rechtsbijstandjurist je plotseling niet meer wilt bijstaan. Zomaar overstappen naar een andere rechtsbijstandverzekeraar behoort ook niet altijd tot de mogelijkheden. Want dan ben je mogeijk verplicht de reden van de beeindiging bij je vorige rechtsbijstandverzekering te melden. En dat kan er toe leiden dat je overal afgewezen wordt. En dus geen rechtsbijstandverzekering meer kunt afsluiten.

Wilt u deze beslissing van uw rechtsbijstandverzekeraar laten toetsen, neem dan contact op met SMART Advocaten. Want zoals je kunt lezen kunnen de gevolgen groot zijn.