Mogelijkheden

Zakelijk of privé rechtsbijstand verzekerd?

Je kunt zowel als privé persoon of als bedrijf een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Heb je als privé persoon een rechtsbijstandsverzekering, dan mag je alleen privé geschillen aanmelden. En een bedrijf mag alleen zakelijke geschillen op zijn rechtbijstandverzekering aanmelden. Klinkt logisch toch?

Grijs gebied van de rechtbijstandverzekering

Maar zoals zo vaak geldt ook hier dat er sprake is van een  grijs gebied. Sommige zaken zijn niet altijd even duidelijk of zakelijk of privé. Op welke rechtbijstandverzekering moet je ze dan melden? Wat kun je doen als je rechtsbijstandverzekering jouw beroep op de lopende rechtbijstandverzekering ten onrechte afwijst… wat kun je dan doen?

Klacht tegen de rechtbijstandverzekering

Je kunt beginnen met het indienen van een klacht bij de klachtencommissie van de rechtsbijstandverzekering zelf. Alle rechtsbijstandverzekeraars hebben een dergelijke klachtenafdeling. En als dat niets oplevert, dan kun je een procedure starten tegen je rechtsbijstandverzekering.

Voorbeeld procedure tegen een rechtsbijstandverzekering

Een voorbeeld van een dergelijke kwestie die is behandeld door de rechtbank Amsterdam, zag er als volgt uit: De rechtbijstand verzekerde had een particuliere verzekering. Zijn woning in Amsterdam verhuurde hij af en toe via Airbnb. Toen daarover een geschil ontstond, deed hij een beroep op zijn privé rechtsbijstandsverzekering. De inkomsten van de verhuur waren immers privé inkomsten.

De rechtsbijstandverzekeraar wilde echter geen dekking verlenen en wees het verzoek om rechtsbijstand af. Verhuur van de woning zou namelijk een zakelijke activiteit zijn. En dat is niet gedekt op de particuliere rechtbijstand polis. Toen partijen er niet uit kwamen is aan de rechtbank Amsterdam gevraagd hierover een beslissing te nemen.

De beslissing van de rechtbank: de rechtbijstandverzekering krijgt ongelijk

De rechtbank begint bij het bestuderen van de polisvoorwaarden van de rechtbijstandverzekering. Dit is immers de basis van het recht op rechtsbijstand. Wat staat daar nou precies vermeld over het soort geschil? Wanneer is er sprake van een privé geschil en wanneer is sprake van een zakelijk geschil? Hoe verhoudt zich dat ten opzichte van de feiten en omstandigheden van deze zaak?

Wat blijkt? Incidenteel verhuur van een woning via Airbnb valt wel onder de dekking van de particuliere rechtbijstandverzekering. Maar stelselmatig verhuur ervan wordt gezien als een zakelijke activiteit.

De rechtsbijstandsverzekering was van oordeel dat er sprake was van stelselmatig verhuur. Zij had op de website van Airbnb gekeken en gezocht naar het pand van haar verzekerde. Op de website waren een fors aantal recensies (ongeveer 60) te vinden over de verhuur van het pand. En dat vond de rechtsbijstandverzekering niet langer incidenteel verhuur maar een zakelijke activiteit. Met als gevolg  geen dekking op de rechtbijstandverzekering.

Tijdelijk/korte periode van verhuur

De rechtbank ging hier niet in mee. De kantonrechter vond dat de door de rechtbijstand verzekerde bepleitte uitleg van tijdelijke verhuur (zijnde: “verhuur voor korte periode”) in overeenstemming is met wat er in de polisvoorwaarde van de rechtbijstandverzekering staat vermeld. In de polisvoorwaarde stond namelijk vermeld dat tijdelijke verhuur wel onder de particuliere polis verzekerd is. Dat “tijdelijke” legt de rechtsbijstand uit als incidenteel. Maar de verzekerde heeft het begrepen als “voor korte duur”. Anders dan de rechtbijstandverzekering het misschien bedoeld heeft. Maar wel onduidelijk, want het kan op meerdere manieren uitgelegd worden.

De rechtbank ging in deze uitleg van de rechtbijstand verzekerde mee. Tijdelijk zou het beste passen bij verhuur voor een korte periode en dus valt het volgens de kantonrechter onder de dekking.

Een juiste beslissing

In mijn ogen een juiste beslissing. Polisvoorwaarden zijn vaak ingewikkeld en voor meerdere interpretaties vatbaar. De rechtsbijstandverzekeraar mag niet van vaagheden profiteren. Sterker nog, vaagheden moeten juist in het voordeel van verzekerden uitgelegd worden, zo is ook de rechtspraak. Bedoelt de rechtsbijstandverzekering iets anders, dan moet ze dat maar opschrijven. En anders gewoon dekking verlenen.

Contact of hulp?

Is bij dekking ook afgewezen omdat er sprake zou zijn van een zakelijk geschil op een particuliere polis of andersom en wilt u daarover een oordeel neem dan contact op met SMART Advocaten.