Rechtsbijstandverzekering

Tijdig aanmelden

Wellicht interessant

Suzanne van Dijsseldonk
suzanne advocaat rechtsbijstand toga

Voor de rechtsbijstandsverzekering geldt een absolute, uiterste, termijn. Dit is het laatste moment waarop een zaak kan worden aangemeld bij de rechtsbijstandverzekering.

Wat is de absolute termijn?

Voor de rechtsbijstandsverzekering geldt een absolute, uiterste, termijn. Dit is het laatste moment waarop een zaak kan worden aangemeld bij de rechtsbijstandverzekering. Die uiterste termijn is niet gebaseerd op de polisvoorwaarden, maar op de wet.

Namelijk artikel 7:942 lid 1 BW. In dit artikel staat vermeld dat je een beroep moet doen op een verzekering uiterlijk binnen drie jaar na het ontstaan ervan. Doe je dat niet, dan ben je te laat en mag de (rechtsbijstand)verzekering het beroep op de verzekering afwijzen.

Naast de wettelijke verlooptermijn om een beroep op de verzekering te doen, zijn er ook nog polisvoorwaarden om naar te kijken. Bij het niet tijdig aanmelden van een zaak bij de rechtsbijstandverzekering, kan dit grote gevolgen hebben voor de dekking op de polis. Rechtsbijstandsverzekeraars hebben namelijk in de polis vermeld staan, dat je verplicht bent een geschil zo spoedig mogelijk na het ontstaan ervan aan te melden. Zo niet, dan verspeel je je rechten op die rechtsbijstandverzekering. Zij willen namelijk invloed hebben op de afwikkeling van het geschil. Zij hebben juristen in dienst die voor je aan de slag gaan. En de zaak voor je proberen op te lossen.

Kan er geen invloed uit geoefend worden op het verloop van de zaak en loopt het uit de hand? Dan moet de rechter vaak zich ermee gaan bemoeien. Dit kost tijd en vooral (veel) geld. Hier is de rechtsbijstandverzekering niet blij mee. Met als gevolg, dat de rechtsbijstandverzekering weigert de zaak in behandeling te nemen.

Dreigend conflict?

Vaak proberen veel rechtsbijstandsverzekerden het probleem eerst zelf op te lossen, door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met de andere partij. Of door de kwestie uit de weg te gaan en negeren, uit tactiek of angst, in de hoop “dat het vanzelf weg gaat”, wat vaak niet gebeurt. Dat kan grote gevolgen hebben, omdat de rechtsbijstandverzekering de zaak dan niet meer in behandeling wil nemen.

Ben dus op tijd met het aanmelden van een zaak. Als er sprake is van een (dreigend) geschil, meldt het aan bij de rechtsbijstand. Mocht het uiteindelijk met een sisser aflopen, dan kun je het verzoek alsnog intrekken, zeker met het oog op risico van een te hoog schadeverloop en beëindiging van de verzekeringsovereenkomst als gevolg daarvan. Maar te laat zijn kan grotere gevolgen hebben.

Oordeel rechtsbijstand niet altijd terecht

Niet elke beslissing van de rechtsbijstandverzekering is terecht om een zaak wegens te late aanmelding af te wijzen. Uit de rechtspraak op dit punt geldt dat de rechtsbijstandsverzekering in haar belangen geschaad moet zijn. Is de verzekeraar niet benadeeld door de te late aanmelding? Dan moet de zaak toch in behandeling genomen worden door de verzekering.

Bijvoorbeeld: als het geschil wel al enige tijd loopt, maar er nog geen procedure is gestart. Of wanneer u eerst zelf serieus met de zaak bezig bent geweest, door bijvoorbeeld bijstand van een jurist in de kennissenkring.

Als het, ondanks die inspanningen, niet is gelukt een procedure te voorkomen of het geschil te schikken, dan was de rechtsbijstandsverzekering dat ook niet gelukt. En in dat geval is er dus geen sprake van een benadeling door de verzekeraar door te late aanmelding. En moet de rechtsbijstandsverzekering dus gewoon dekking verlenen.