Vrije advocaatkeuze

Zienswijze procedure en de rechtsbijstandverzekering

En bij een zienswijze procedure is er ook recht op vrije advocaatkeuze op de rechtsbijstandverzekering

Nieuwe ontwikkelingen binnen de rechtsbijstandverzekering

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van recht op vrije advocaatkeuze en de rechtsbijstadverzekering, is die van de zienswijze procedure. Opnieuw is het verzekeraar DAS Rechtbjistand die hierin op negatieve wijze een hoofdrol speelt door de zienswijze procedure niet als een administratieve procedure in de zin van de richtlijn aan te merken. En dus buiten de vrije advocaatkeuze op de rechtsbijstandverzekering te houden. Toch blijkt dit wel degelijk het geval te zijn, zo is inmiddels gebleken.

Zienswijze – wat is dit?

Een zienswijze is een mening over een voorgenomen besluit of plan van de gemeente. In sommige gevallen neemt de gemeente niet direct een besluit, maar komt er eerst een voorgenomen besluit. In een zienswijze beschrijft u met welke punten hiervan u het wel of niet eens bent en waarom. Een belangrijke eerste stap dus, waar goed juridisch advies en bijstand belangrijk is.

Waar ging het over?

DAS rechtbijstand vond dat haar rechtbijstandverzekerde voor het opstellen van een dergelijke zienswijze niet in aanmerking komt voor een advocaat naar zijn keuze. Dit zou niet vallen onder de categorie: administratieve procedure.

Maar de rechtbijstandverzekerde laat het daar gelukkig niet bij zitten en start een procedure over de vraag of die zienswijze procedure een administratieve procedure is. Het hoofdargument dat naar voren werd gebracht, is dat de inhoud van de zienswijze bepalend is voor het verdere verloop en daarmee voor de slagingskansen van een eventueel beroep bij de Raad van State.

Dit is met name van belang, omdat bijvoorbeeld bij een beroep tegen de vaststelling van een bestemmingsplan bij de Raad van State alleen díe argumenten naar voren mogen worden gebracht, die ook in de zienswijze genoemd zijn. Daarom is het van groot belang dat in de zienswijze procedure de juiste gronden worden genoemd. En daarom moet dit ook gebeuren door een deskundige op dit gebied. En dus het liefst door een gespecialiseerd advocaat en niet een algemene jurist van de rechtsbijstandverzekering.

Uitbreiding vrije advocaatkeuze en de rechtbijstandverzekering

Het feit dat een procedure de basis of grondslag vormt en bepalend is voor het verdere verloop van de procedure, was in eerdere procedures als bij het Europese Hof over de vrije advocaatkeuze een belangrijk argument om te beslissen dat er sprake is van een recht op vrije advocaatkeuze binnen de rechtbijstandverzekering.

De uitspraak

Ook in deze zaak oordeelde in dit geval de rechtbank Limburg – terecht – op eenzelfde wijze. DAS Rechtbijstand heeft zich ten onrechte op het standpunt gesteld dat voor deze procedure geen vrije advocaatkeuze binnen de rechtsbijstandverzekering zou gelden. DAS Rechtbijstand moet de kosten voor deze procedure alsnog betalen.

Heeft u hierover nog vragen of hulp nodig? Neem dan contact op met SMART Advocaten.